Despre scoala si despre viata …

Ce este scoala? Zeci de cuvinte se adună pe buze, zeci de imagini năvălesc în minte … extemporale, note, profesori, elevi, manuale, informaţii … Doar atat?

Ce este viata? … Acţiune, haine, mancare, vorbe … Doar atat? Desigur, mai sunt miniștrii, programele, ziarele, dezbaterile, minciunile, sloganele, iluziile, egoismul, decaderea… Este doar un vis urat … Ce bine e sa te trezesti si sa vezi ca scoala este viata si viata este scoala!

Scoala este viata atunci cand dascalul are timp nu doar pentru definitii, teoreme si probleme, ci si pentru sufletul puiului de om … cand mintea tanarului respira frumusetea lumii, nu fumul de tigari fumate în ascuns prin toalete; … cand tanarul poarta pe buze comorile intelepciunii, nu injuraturi zbierate in curtea scolii; …cand tine in pumni margaritarele iubirii, nu lovituri aruncate colegilor la coltul liceului; … cand duce in ghiozdan responsabilitate, nu droguri;…cand poarta in buzunare nevinovatia, nu prezervative puse in practica in salile de clasa goale … Da! Da! Se întâmplă în România! Se întâmplă dincolo de programele școlare, dincolo de comunicate de presă sau greve.

Viata ar fi o buna scoala, daca mama si tata i-ar darui tanarului nu doar un frigider cu mancare, un portofel cu bani sau un dulap cu haine, ci si un sfat pentru suflet; … daca mama si tata i-ar aduce tanarului nu doar critici, ci și un strop de afectiune; … daca mama ar vorbi mai des cu el; … daca tatal i-ar dedica mai mult timp … Ce usoara ar fi scoala, ce frumoasa ar fi viata, daca ar avea si el bani pentru un sandwich, in timpul pauzei mari; … daca parintii lui nu ar fi someri; … daca nu ar fi devenit dependent de droguri din cauza anturajului; … daca … daca …

Cine este el? Poate fi oricare suflet din banca a doua de la geam sau poate din ultima bancă de pe rândul de la mijloc sau … sau …

În spatele programelor scolare, in spatele dezbaterilor de fatada, dincole de greve, dincolo de schimbarile ministeriale sunt mii de mladite care s-au frant sau se vor frange din cauza nepasarii.

Nu doar dascalii sunt vinovati, nu doar parintii trebuie invinuiti, nu doar asistenta sociala este ineficienta, ci toti laolalta.

Romania are olimpici, are oameni pricepuţi, dar are si mii de muguri care sunt lasati sa se inece în apele indiferentei. Romanie, Romanie esti o trista poezie!

Reclame
Published in: on 04/12/2008 at 4:14 pm  Comments (3)  
Tags: , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://blogdeprofesori.wordpress.com/2008/12/04/despre-scoala-si-despre-viata/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 comentariiLasă un comentariu

 1. e foarte tare articolul…!imi place mult…adevarul e ca cele mai frumoase clipe le ai la scoala…in liceu …atunci te formezi ca personalitate …ca om…un rol important il profesorii care te indruma…te sfatuiesc…sunt adevarati dascali ai vietii…! e frumos as vrea sa mai trec odata prin acei ani…!

 2. Da! Foarte foaaarte adevarat.
  Acum 2 ani am ajuns la o olimpiada la etapa pe tara, alaturi de 6 fete.
  Dintre toate, nu am mai ramas decat eu si inca o colega.
  De ce? Petru ca celelalte s-au apucat de fumat. De ce? Pentru ca asta li se pare lor ca e viata.
  Li se pare ca nimic nu are limite. Viata nu inseamna sa inveti si sa fi invatat, sa ajungi undeva.
  Pentru ele, viata inseamna sa te apuci de fumat pentru ca asa e „cul” . Pentru ca asta fac si ceilalti. Ca sa te bage cineva in seama
  😐

 3. ENOgtM Thanks for good post


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: